INFO OVER DE OPLEIDING DOCENTEN BEZOEK ONS AANMELDEN PRAKTISCH
×

bachelor + master beeldende kunsten, afstudeerrichting vrije kunsten
trajecten bachelor performancetekenkunstmediakunstinstallatie, schilderkunst, beeldhouwkunst
3 + 1 jaar

INFO OVER DE OPLEIDING

Schilderkunst is een traject in de bachelor beeldende kunsten, afstudeerrichting vrije kunsten. In de master vrije kunsten valt het onderscheid tussen de trajecten weg.

Door haar rijke geschiedenis en haar haast archetypische beeldtaal eist de schilderkunst een sleutelplek op binnen de vrije kunsten. De openheid en verbondenheid tussen de vijf trajecten van de vrije kunsten staat garant voor een voortdurende wederzijdse interesse en bevraging. Met name voor de schilders is dit cruciaal. Schilderkunst is niet enkel een discipline met een grote traditie. We dichten haar ook een actuele urgentie toe en geven haar een plaats binnen het veld van de hedendaagse, beeldende kunsten. De specificiteit van de discipline staat daarbij centraal.

In het traject schilderkunst wordt het aanleren van technieken ingebed in een betrokken en kritische omgang met de eigen beeldtaal en traditie. Er gaat bijzonder veel aandacht uit naar de technologie van het schilderen, maar de student gaat op zoek naar meer dan alleen maar schilderkundige oplossingen. Hij moet zich doorheen het traject ook bewust worden van de plaats van de schilderkunst in de kunstgeschiedenis en in de artistieke praktijk van vandaag.

Regelmatige toonmomenten geven de studenten de gelegenheid hun werk te presenteren en na te denken over de manier waarop hun werk publiek gemaakt kan worden. Deze momenten worden goed voorbereid en besproken door studenten en docenten en zijn een grote hulp bij de ontwikkeling van de artistieke persoonlijkheid.

Van bij de start wordt elke student aangemoedigd zijn eigen weg te zoeken en dit door de ontwikkeling van een eigen beeldtaal in dialoog met voorbeelden uit het verre en het recente verleden. Dit gebeurt in de eerste bachelorjaren door waarnemingsoefeningen en het werken naar klassieke en moderne meesters in het MSK Gent.

Het traject schilderkunst verwacht van de student dat die een eigen kritische manier van denken ontwikkelt omdat dit cruciaal is voor het uitbouwen van een duurzame zelfstandige praktijk.

Willen weten wat schilderkunst kan zijn en hoe de zaken in elkaar zitten, willen zien, de waarneming uitbreiden en intenser maken; dat is het opzet van de opleiding schilderkunst. Dit vereist een grote nieuwsgierigheid en een lucide, intelligente houding. De studenten kunnen hierbij rekenen op een uitzonderlijke ploeg gemotiveerde docenten, die zelf als kunstenaar actief zijn.

DOCENTEN

Paul Casaer
Raphaël Dua

Hadassah Emmerich
Vincent Geyskens

Pieter Mathysen
Carlo Mistiaen

publicaties
BEZOEK ONS

INFOMOMENT
10.09.22, 09:30-12:30

Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken.
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten.

AANMELDEN

Als je wil inschrijven voor een academische bachelor beeldende kunsten, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.

AANMELDINGSPROCEDURE

  1. Controleer de toelatingsvoorwaarden.
  2. Bachelor: bekijk de inhoud van de toelatingsproef.
    Master: neem de application guidelines door voor vrije kunsten.
  3. Registreer je voor een toelatings- of oriënteringsproef via webreg.hogent.be.
  4. Doe mee aan de proef.
  5. Na het slagen voor de proef kan je je inschrijving online voltooien.

Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.

PRAKTISCH

Studiefiches
Lestabellen
Studiekosten
Studietrajectbegeleiding

schilderkunst

Eloïse Baele over de opleiding
Léonore Bienert, foto: Cheyenne De Keyser
Migena Demaj
Aline Pandora, foto: Cheyenne De Keyser
Alix De Jonghe
foto: Benina Hu
Camille D'Auber
Eloise Baele

De Kunsttoren, het atelier Schilderkunst
Emilia Defoort
Leonore Bienert
Simona Mihaela Stoia
Linde Lombaerts
Marie Michielsens
Marieke Salden

Lynn Vanden Bossche – Werkboeken
Marie Michielsens